Schaakclub Santpoort

Santpoort-Noord – Zondag 22 september vond in het Soligebouw nabij station Driehuis alweer de vierde Grand Prix van Schaakclub Santpoort plaats. Zo’n honderd schakende kinderen kwamen vanuit de hele provincie Noord-Holland voor een paar lekkere potjes schaken, en natuurlijk in de hoop met een van die mooie bekers naar huis te gaan.
En er stonden bij de opening van deze Grand Prix opvallend veel bekers. Maar een deel van deze bekers waren door de NH Schaakbond bestemd voor de echte toernooitijgers die vorig schaakseizoen tijdens meerdere toernooien hun beste beentje voor hadden gezet. Voor alle kinderen die aan acht of meer Grand Prix toernooien hadden meegedaan was er een medaille. Nadat de prijzen voor het vorige seizoen waren uitgedeeld, stonden er gelukkig nog heel veel grote bekers op de wedstrijdtafel voor degenen die zondag een goede dag hadden. En dankzij sponsor Gerard Swier waren dat ook nog eens heel mooie bekers.

De Grand Prix wedstrijden voor de jeugd tot en met 19 jaar is een leuke serie toernooien in Noord-Holland waarbij jonge schakers alle kans krijgen om tegen kinderen van hun eigen niveau van andere clubs te schaken. Dat levert nog wel eens grappige taferelen op van een lange veertienjarige die probeert een kleine achtjarige ‘in te maken’. Maar omdat aan elke tafel acht kinderen met ongeveer dezelfde rating spelen, is helemaal niet gezegd dat de oudere van de jongere wint. Schaken is immers een spel van inzicht, talent, veel oefenen en ook een beetje geluk, zoals bij elke sport. Met een speeltijd van maximaal 20 minuten was er steeds vijf minuten rust tussen de wedstrijden door. Dat lijkt weinig, maar vooral bij de jongere kinderen duurt een schaakpartij meestal veel korter, zodat er alle gelegenheid was om tussendoor wat buiten te spelen. Tot even over half vijf werd in zeven rondes stevig geschaakt, waarna de winnaars bekend waren. Aan tafel 1 won Dragan Scrobic van Wijker Toren het toernooi, gelukkig op de voet gevolgd door Miguoël Admiraal van Schaakclub Santpoort. Bij elke tafel waren drie bekers te winnen en bovendien was er voor alle schakers nog een leuke herinnering aan het toernooi. Dankzij de inzet van alle vrijwilligers was dit weer een zeer geslaagd toernooi. Voorzitter Wim Gravemaker, wedstrijdleider Rob Busman en organisatoren Angelique en Nico Schumacher komt alle eer toe van dit mooie dagje schaken. (foto: Ton Haver)

Bekijk hier de uitslagen

Bekijk hier alle foto's (door Ton Haver)

Geef een reactie