Schaakclub Santpoort

Normaal gesproken hebben stukjes over het kerstschaken bij mij de titel “Team x wint kerstschaken!”. Maar aangezien de naamgever van het winnende team al 2x eerder had gewonnen zou dat ook een beetje saai zijn. En zo blijft het ook nog even een verrassing ๐Ÿ™‚

Dinsdag 19 december organiseerde de evenementencommissie van Schaakclub Santpoort het kerstschaaktoernooi (en net zoals voorgaande kersttoernooien was dit ook snelschaken in teams). Helaas heeft Stefan, door zijn verhuizing, de evenementencommissie verlaten maar hebben we met Wim G een goede vervanger. Zoals elke kerst hadden we een gevulde prijzentafel en kerstmuziek (dank aan Ronald), verse baksels (dank aan Rolf, Wim G en Leo), was iedereen weer uitgenodigd door Rolf en zorgde ondergetekende voor de teamindeling en dat het toernooi een beetje soepel zou verlopen.

Dat het schaken bij Santpoort goed in de lift zit was te zien aan de opkomst van 39 enthousiaste schakers (helaas waren er toch nog een paar last-minute afmeldingen). Behalve leden van Schaakclub Santpoort deden er ook enkele enthousiaste cursisten van Gijsbert (vanuit de cursus de schaaklessen voor beginners), waren er oud-leden van de partij en zelfs nog enkele introducees (waarvan bleek dat ze ook al een aardig potje konden schaken).

Teamindelingen bleken ieder jaar wel een hele opgave. Want hoe schat je iedereen in? Elo zegt met snelschaken natuurlijk niet alles (zelf ben ik eigenlijk veel te traag voor snelschaken) en heb je altijd mensen die boven zichzelf uitstijgen (zo scoorde remisekoning Rob B in een recente editie een spectaculaire 10 uit 10). Schakers zonder rating zijn natuurlijk een nog moeilijker verhaal om in te delen. Vorig jaar eindigde team Ilias met een 100% score bovenaan (dat is natuurlijk niet een heel evenwichtige score) en het jaar daarvoor team Hans (wat natuurlijk ook discutabel is als je zelf de teams in deelt).

Door de grote hulp bij het klaarmaken van de zaal konden we keurig op tijd beginnen. Nadat de kerstmuziek van Ronald ook aan was gesloten konden we beginnen. Al snel was er genoeg geklets, uitroepen van blijdschap en uitroepen van pure wanhoop te horen (leuk hรจ die koning mogen slaan). Na ronde 3 was het pauze en werden we door onze zeer gulle penningmeester getrakteerd op een enorme schaal goed smakende bittergarnituur. En nadat iedereen was bijgetankt moesten er nog 2 rondes geschaakt worden.

Maar ondanks de uren studie en toegepaste statistiek bleek ook dit jaar weer 1 team met kop en schouders boven de rest uit te steken. Team Ilias (Ilias, Hans, Rob B, Michel, Sander, Loes en Martijn N) werd met speels gemak kampioen (4x winst, 1x gelijk). Waar ik van tevoren dacht dat de bord 1 en 2 misschien hier te sterk zouden zijn bleek uiteindelijk wel mee te vallen (Ilias en Hans scoorden beiden 7 uit 10). Maar waar het kampioenschap mee werd binnen gehaald is dat de rest van het team ook meer dan prima scoorden.

Op gepaste afstand volgden:
– 2e plek (7 MP): team Martijn (Martijn, Rob de R, Ronald, Dick W, Remo en Dick R)
– 3e plek (6 MP): team Peter (Peter, Peter H, Marten, Olivier, Rolf, Willem en Luuk)
– 4e plek (4 MP): team Dave (Dave, Oscar, Gijsbert, Leo, Arnold, Robin en Mohammed)
– 5e plek (2 MP): team Jelle (Jelle, Menno, Matthias, Gligor, Outger en Galed)
– 6e plek (2 MP): team WL (WL, Wim G, Ozden, Ton, Johan en Mark)

Dankzij de goed gevulde prijzentafel van Ronald kon iedereen met een mooie prijs naar huis. Want behalve prijzen voor alle teamleden werden er ook nog een paar schakers met uitstekende schaakprestaties naar voren geroepen voor een extra prijs. Meestal moet ik dan Ilias naar voren halen met 10 uit 10. Maar dit keer had hij behoorlijke tegenstand gekregen en eindigde hij op bord 1 samen met Peter en WL (die schaaktechnisch als herboren terug gekomen lijkt te zijn) met 7 uit 10. Dat was niet genoeg voor de topscoordersprijs want die werd met 9 uit 10 gedeeld door Gligor, Robin en Mohammed (de laatste 2 hadden 100% gehaald maar kregen ook 9 uit 10 doordat ze niet alle partijen gespeeld hadden).

Na de prijsuitreiking bleven er nog flink wat schakers hangen om, onder het genot van een drankje, nog even lekker te kletsen en/of een partijtje te darten (zo was ondergetekende de best dartende schaker; of is het andersom?). Kortom, weer een geslaagde editie!

De evenementencommissie (Ronald, Rolf, Wim G en ondergetekende) hopen jullie ook weer te zien op de komende evenementen (zo staan er o.a. nog een bierproeverij+BBQ, een scharttoernooi en natuurlijk over vele maanden weer een jaarafsluiting op het programma). En natuurlijk hopen we jullie in het nieuwe jaar ook allemaal (weer) op de interne te mogen begroeten (aanmelden kan via Leo als je nog niet meedoet).

Fijne feestdagen!

Hans

De kampioenen van kerst 2023!