Schaakclub Santpoort

In het weekeind van 11 en 12 februari werd in Krommenie het Noord Hollands kampioenschap gehouden voor jeugdschakers in de leeftijdscategorieën C (geboortejaar 1992,1993) en D (geboortejaar 1994,1995). Niet alleen werd er gestreden om de titel “kampioen van Noord-Holland”, er waren ook plaatsbewijzen te verdienen voor de Nederlandse kampioenschappen 2006. Deelname aan deze gesloten provinciale kampioenschappen moest enige weken terug reeds afgedwongen worden door bij de top te eindigen in één van de diverse regionale voorrondes.

In de C-categorie had SC Santpoort de tweelingbroers Navarone en Jeronimo van der Star als troeven. Bij de D-categorie was de sterke Santpoort jeugd zelfs met 7 kinderen vertegenwoordigd: Ilias van der Lende, Miguoel Admiraal, Wim Laurens Gravemaker, Menno Schaefer, Bastiaan Eisses, Nina Schumacher en Robin Anne Gravemaker.

Bij de C’tjes moesten er 7 wedstrijden afgewerkt worden, waarbij de 21 deelnemers 45 minuten bedenktijd per partij gegund was. Er was hier maar één NK plaatsbewijs te verdienen, dus het beloofde een toernooi op het scherpst van de snede te worden. Net als bij de regionale voorronde enige weken geleden gooide de uiterst sterke speler David Klein, die dit jaar enigszins onverwacht in onze provincie deelnam roet in het Santpoortse eten. Zowel Navarone als Jeronimo vochten het hele toernooi met verve bovenin mee, waarbij Navarone zelfs eerste stond halverwege het toernooi. Met name de remise van Navarone tegen David was een partij van grote klasse. Helaas was dit niet voldoende om ook als eerste te eindigen. De uiteindelijk tweede plek van Navarone met een prima score van 5 punten en de vijfde plek van Jeronimo met slechts een half puntje minder leverde wel twee eervolle bekers op, maar niet de hoofdprijs en plaatsing. Toch een geweldige prestatie van deze jeugdspelers, die zich kranig hebben geweerd in dit ijzersterke veld. Met twee spelers van sc Santpoort in de top vijf bij de C’tjes gaf de club toch weer haar visitekaartje af.

Bij de D’tjes moesten 9 wedstrijden gespeeld worden. De 32 deelnemers hadden hier per partij 30 minuten bedenktijd. Van de Santpoortse delegatie behoorden veelvuldig NHSB kampioen Ilias van der Lende en de aanstormende talenten Miguoel Admiraal en Wim Laurens Gravemaker vooraf tot de uitgesproken kanshebbers voor de eindzege. Ook de overige Santpoorters hadden zeker kans om bij de top drie te eindigen, hetgeen een plaatsbewijs voor de NK zou opleveren.

Op zaterdag werden de eerste 5 wedstrijden gespeeld. Dat het spannend zou worden blijkt wel uit het feit dat er geen speler was die de volle 5 punten binnen had gehaald. De Santpoortse kanshebbers stonden wel hoog geklasseerd. Miguoel had maar een halfje laten liggen, terwijl Wim Laurens en een van griep herstellende Ilias zich beiden in één partij verslikt hadden en op 4 punten stonden. De andere Santpoortspelers stonden inmiddels verdekt opgesteld in het midden van het klassement. Er kon dus nog van alles gebeuren,waarbij de angst was dat de Santpoortspelers die hoog in het klassement stonden door het Zwitserse speelschema een broederstrijd zouden moeten leveren op de allesbeslissende tweede dag en daardoor punten zouden verspelen. Dit bleek op zondag al snel toen Miguoel en Wim Laurens verloren van Ilias, en tegen elkaar remise speelden. Toen de rookwolken optrokken trok de ervaren Ilias al hoestend aan het langste eind. Hij wist met 8 uit 9 de rest van het veld achter zich te laten en prolongeerde daarmee zijn titel. Voor Miguoel en Wim waren de druiven zuur. Miguoel werd vierde met 6.5 punten en Wim Laurens moest genoegen nemen met een vijfde plek met een half punt minder. Als troost konden beiden wel met een fraaie beker huiswaarts keren, maar er had toch meer in gezeten voor deze talentvolle spelers..

Een opvallende goede prestatie werd geleverd door Menno (negende met 5.5 punten) en ook de tiende plek van Bastiaan met 5 punten was uitstekend, net als de negentiende plek van Nina met 4 punten. Als je je op deze wijze kunt handhaven in dit sterke veld van topspelertjes heb je wel wat in je mars en dat belooft veel goeds. Robin Anne had haar weekend niet en kon de haar toegewezen vrijplaats voor dit toernooi dit keer niet waarmaken. Volgend toernooi zal ze er echter zeker weer staan.

Vijf sc Santpoortspelers bij de top 10 van de D’tjes derhalve, inclusief de kampioen. Door deze prima prestaties mag in ieder geval Ilias zich weer gaan opmaken voor de Nederlandse kampioenschappen in mei. De regionale en nationale successen van de brede groep sterke jeugdspelers bij schaakclub Santpoort blijven aanhouden, mede dankzij de uitstekende jeugdopleiding die de club te bieden heeft. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wim Gravemaker, tel: 023-5490414.

Geef een reactie