Schaakclub Santpoort

Soms zijn er van die wedstrijden waarbij je van te voren al weet dat je gaat winnen. Bijna alle spelers weten dat ze sterker zijn dan de tegenstanders en die tegenstanders komen dan ook nog eens met een speler minder opdagen. Daar komt bij dat er eerder in de competitie ruim gewonnen is van de koploper van dat moment; wat kan er mis gaan?

Afgelopen vrijdag had het derde team zo’n wedstrijd. Tegenstander De Wijker Toren 6 is niet het sterkste team van de poule en ze moesten ook nog bord 8 door een tekort aan spelers gewonnen geven. We stonden dus voor de wedstrijd al met 1-0 voor.

Aan onze eerste vier borden was de tegenstand qua rating ongeveer gelijk aan die van onze spelers. Nu is het zo dat ik vaak hoor dat wij eigenlijk sterker zijn dan de rating aangeeft. Dus moesten we aan de eerste vier borden wel drie punten kunnen scoren en aan bord vijf, zes en zeven was het ratingverschil met de tegenstanders meer dan tweehonderd punten. Daar gingen we ook even scoren en dan kwam er wel iets als 7-1 uitrollen.

Het ging dus even anders afgelopen vrijdag. Eerst maar even de goede partijen. Zowel Martijn als Nathalie aan bord twee en vier waren veel te sterk voor hun tegenstanders. Binnen vrij korte tijd, het duurde nog te lang naar Martijn’s zin want tegenstanders willen soms om onbegrijpelijke redenen niet opgeven, stonden we dus met 3-0 voor.

Ondertussen was Rob er in een mum van tijd in geslaagd een stuk te verliezen in een opening die hij altijd speelt. Misschien iets te veel op de automatische piloot gestart. In ieder geval vertelde Rob Dh5 niet eens gezien te hebben. Door worstelend hield Rob het nog een tijd vol maar een kans heeft hij niet meer gehad. Tussenstand 3-1

Op bord vier speelde Navarone ook ver onder zijn niveau. Hij deed twee pionnen cadeau. In eendrachtige samenwerking marcheerden deze naar de overkant en de tweede nederlaag was een feit. 3-2

Kevin bood, gezien de stand, remise aan. Dit aanbod werd door zijn tegenstandster afgeslagen omdat ze wat aanval had en haar team achterstond. Kevin kon vervolgens materiaal winnen, zag het niet, maar haalde vervolgens toch de remise. Een half punt te weinig wat mij betreft.

Gijsbert had ondertussen een gewonnen stand (stuk gewonnen maar de stelling helemaal gesloten) veranderd in een eindspel met een pion meer en Jeronimo was er in geslaagd om twee pionnen voorsprong om te toveren in een stuk achterstand en daardoor stond hij verschrikkelijk verloren.

Ik rekende al op een 4-4 uitslag toen de tegenstander aan Jeronimo om onbegrijpelijke redenen een half punt cadeau deed met een remise aanbod. Dat werd meteen geaccepteerd wat ons op een 4-3 tussenstand bracht. Ook Gijsbert kreeg vervolgens een remise aanbod wat hij ondanks zijn nog steeds betere stand niet mocht weigeren. Eindstand 4,5-3,5.

Al met al een benauwde overwinning met slecht spel, uitgezonderd Nathalie, Martijn en Gijsbert, van onze kant. Met slecht spel toch winnen is een echte meevaller. Het moet volgende keer echter wel beter anders worden we zeker afgedroogd. De volgende wedstrijd is bij De Uil op 30 januari; een sterk team waartegen we een stuk beter zullen moeten spelen.

Geef een reactie