Vrijdag 20 juli
Nu is ook de laatste ronde gespeeld. Dit betekent dan ook dat er prijzen verdeeld konden worden. Sjoerd speelde een partij tegen een tegenstander die hij vorig jaar ook trof. Hij verloor een pion in de opening, tegen wel wat compensatie, maar waarschijnlijk niet genoeg. Om meer spel te krijgen gooide Sjoerd er nog twee pionnen achteraan met een koningsaanval. Deze koningsaanval sloeg echter niet door en toen Sjoerd in het eindspel ook nog zijn (kleine) remisekansen liet glippen was het gedaan. Ondanks deze nederlaag kan Sjoerd terugkijken op een prima toernooi (met een overscore van ruim +2) en hij kon zich ook wel tevreden stellen met de eerste ratingprijs (1623-1718) die hij ontving.
Daan speelde een zeer scherpe opening. Hij speelde hierin thematische zetten, waarmee het leek dat hij een grote aanval kreeg, maar het bleek echter dat de aanval van zijn tegenstander toch sterker was. Daan bleef nog even strijden, maar toen de aanval helemaal doorsloeg, was het helemaal uit. Ook hier werd, ondanks en nederlaag in de laatste ronde, de door de toernooileiding uitgereikte eerste ratingprijs hartelijk ontvangen.
Mijn partij speelde ik met wit en ik had de hele partij een klein voordeeltje. Dit bleef echter een klein voordeeltje tot in het eindspel, waarin ik dan ook een pion meer kreeg. Ik zag echter het vervolg niet (misschien zat het er ook niet in), waardoor ik toch wel een beetje teleurgesteld in remise moest berusten. Met maar 1 winstpartij ben ik niet tevreden. Dat ik ondanks dat ik de laatste twee ronden de beste score had van ons drie toch nog de enige Nederlander ben die geen prijs heeft is wel jammer (Er waren ook prijzen voor Jorden, Lucas en Pieter van Foreest en Roger en Olivia Meng). Ik moet het er dan maar van hebben dat het een leuk toernooi was en dat het vooral een leerzame week was geweest (dit geldt natuurlijk ook voor Daan en Sjoerd).
Donderdag 19 juli
Nu is ook al de achtste ronde verstreken en komt er nog maar 1 partij die beslist naar wie het prijzengeld zal gaan.De partij van Daan ging voortvarend. Hij kwam snel erg goed te staan tegen Roger Meng, Nederlands Kampioen van onze leeftijd (1996). Een nadeel was alleen dat rond de dertigste zet ook de tijd een rol ging spelen. In nog geen tijdnood, maar wel met tijdsdruk had hij niet meer de tijd om overal rustig over na te denken. Toen Daan pardoes een aangevallen toren over het hoofd zag, was het uit. De scorebord-journalisten waren hier dus al de mist in gegaan.
Dit werd ook benadrukt omdat uit de overige 2 partijen niet de volle score werd behaald. Sjoerd speelde een belangrijke partij voor de prijzen aangezien Sjoerd uitstekend gaat en nog hoog in het klassement staat. Hij had een klein voordeeltje, waarna het spel verder ging naar een eindspel. Dit was echter remise, wat dan ook de uitslag werd.
Ikzelf speelde tegen een tegenstander die ook al tegen Daan gespeeld had. Hij gaf twee tempi weg in de opening (de manoeuvre Pc3-a4-c3 was mij in ieder geval onbekend), waarna ik vrij snel een erg slechte zet speelde. Ik verloor een pion en daar kwam nog tijdsdruk bij. Vreemd genoeg begon ik beter te gaan spelen in mijn tijdnood. Na geen enkele slechte zet van mijn kant gaf mij tegenstander een pion in de veronderstelling dat hij een gewonnen eindspel zou bereiken. Ik (en de computer) dacht daar anders over en het ontstane eindspel was pot remise.
Woensdag 18 juli
In de zevende ronde van het toernooi hebben we weer alledrie niet verloren. Jammergenoeg hebben we niet alledrie kunnen winnen, Bas had namelijk een remise. Hij speelde tegen de Hongaar Gyorgy Adam Sr. goed, maar kwam in tijdnood en gaf zijn voordeel weg. Hij moest toen een remise verdedigen.
Daan speelde tegen Sebastien Houard. Na een scherpe zijvariant van de draak, die de tegenstander van Daan beter kon, kwam hij in een eindspel terecht die hij nog dacht remise te kunnen houden. Dit bleek echter niet zo te zijn, hij kwam verloren te staan. Toen besloot zijn tegenstander een toren te offeren met het idee promotie. Dit bleek een onjuist offer en Daan kwam gewonnen te staan.
_pgn_[Event “Vaujany”][Site “?”][Date “2012.07.18”][Round “7”][White “Houard, Sebastien”][Black “Haver, Daan”][Result “0-1”][ECO “B76”][WhiteElo “2089”][BlackElo “1961”][SetUp “1”][FEN “8/6b1/6p1/1NP1pk1p/P1K1R2P/5r2/8/8 w – – 0 46”][PlyCount “30”][EventDate “2012.??.??”][SourceDate “2012.07.18”]46. c6 Kxe4 47. c7 Rf8 48. Nd6 Kf3 49. Kd5 e4 50. Nxe4 Rc8 51. Ng5 Kg4 52.Kd6 Kxh4 53. Ne6 Bc3 54. Kd7 Ra8 55. Nd8 Ba5 56. c8=Q Rxc8 57. Kxc8 g5 58. Nc6Bc3 59. a5 Bxa5 60. Nxa5 Kg3 0-1_/pgn_
Ikzelf speelde tegen de Franse Veteraan Arnaud Labarthe. Toen ik iets minder uit de opening kwam (Ik gaf een pion weg) offerde (of blunderde, daar ben ik nog niet helemaal uit) hij een loper. Toen kon ik het nog mooi afmaken met een simpel trucje.
Dinsdag 17 juli
We zijn na vandaag al op twee-derde van het toernooi aangekomen en betreft de scorejournalistiek wordt het een vlammend einde, want er worden in de rondes steeds meer punten gehaald. Ditmaal had zelfs niemand van ons drieeën verloren. Al een hele prestatie op zich.
Sjoerd was vandaag als eerste klaar. Hij speelde een rustig opgebouwde partij die enigszins, naar mijn mening, wel wat weg had van een Franse manouvreer-structuur. Hij heeft met zwart nergens echt kansen gehad, maar hij vond niet dat hij veel minder stond. Zijn tegenstander echter vond dat ook niet en ze besloten de partij met een remise af te ronden. Dit gaf echter de enige problemen en zelfs een officiële waarschuwing voor Sjoerd. Er wordt namelijk met de Sofia-regels gespeeld. Kort samengevat houdt dit in dat er voor de dertigste zet geen remise mag worden gespeeld zonder de goedkeuring van de scheidsrechter. (Zo is er bij het EK in Plovdiv nog wel een 2700+-speler een officiele 0-0 als uitslag gegeven.) Sjoerd komt er dus maar goed mee weg.
Bas was degene die van de hele speelzaal als laatste nog bezig was. Hij speelde een partij tegen Mattias Deleva, de broer van zijn tegenstander van twee ronden geleden, Michael. Bas werd flink verrast toen na e4 c5 zijn tegenstander de opmerkzame zet b3 deed. Ik heb zelf niet veel kunnen kijken naar het begin van de partij, maar volgens mij verliep alles wel oke. Er kwam een eindspel op het bord met beiden een toren, loper en een stuk of wat pionnen. Toen ik voor het laatst keek, ik vond het namelijk rond zevenen wel tijd om mij naar het huisje te begeven, zag het er remise-achtig uit. Als er al iemand beter stond was het naar mijn gevoel Bas, maar dit was slechts minimaal. Het werd echter ook remise.
En zoals u waarschijnlijk uit de inleiding hebt kunnen raden, heb ik het volle punt binnengehaald. Ik speelde tegen mijn derde jeugdspeler dit toernooi met de zwarte stukken, de Fransman Anatole Bach. Het werd een onverwachte ontwijkvariant van de Draak, wat ik niet precies wist, maar waarin ik gewoon thematische zetten bleef doen, wat tot een zet of tien allemaal theorie bleek te zijn. Toen deed ik een andere zet dan bij mijn tegenstander bekend was, maar er kwam een geforceerde variant waarna ik een sterk paard kreeg en mijn tegenstander het loperpaar. Een interessante stelling, die toch wat soepeler bleek te spelen voor mijn kant. De zetten keken allemaal best wel nauw en er moest daardoor ook veel gedacht worden. Dit leidde tot een wederzijdse lichte tijdnood, beide circa tien minuten voor iets meer dan tien zetten. Hierin bleek dat mijn ik er een aantal tactische grappen in kon weven, waarin mijn tegenstander ook bezweek.
_pgn_[Event “Vaujany 2012”][Site “?”][Date “2012.07.17”][Round “6”][White “Bach, Anatole”][Black “Haver, Daan”][Result “0-1”][ECO “B70”][WhiteElo “2052”][BlackElo “1961”][PlyCount “66”][EventDate “2012.??.??”]1. e4 c5 2. Nf3 d6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 g6 6. Bc4 Bg7 7. O-O O-O 8.Re1 Nc6 9. Bb3 Bd7 10. Bg5 Qa5 11. Nxc6 Bxc6 12. Nd5 Bxd5 13. exd5 e5 14. Qf3Qd8 15. Qh3 Qc7 16. Rad1 Nd7 17. c3 Nc5 18. Bc2 b5 19. f4 exf4 20. Re7 Qb6 21.Bxf4 Rae8 22. Rxe8 Rxe8 23. Be3 b4 24. Bd4 bxc3 25. Qxc3 Re2 26. b4 Bxd4 27.Rxd4 Nd7 28. Bd3 Rxa2 29. Bb1 Ra3 30. Qb2 Ne5 31. Kh1 Re3 32. h3 Re1 33. Kh2Rxb1 0-1_/pgn_
Even de scores op een rijtje: Sjoerd 4, Bas 2, Daan 3.
We zitten nu na zes ronden precies op de helft van de punten, hopelijk eindigen we met iets meer dan de vijftig procent, maar volgens de statistiek hebben wij allen een hogere score dan van tevoren aangenomen. Helemaal niet verkeerd dus eigenlijk. We houden u op de hoogte.
Maandag 16 juli
Vandaag is de vijfde ronde van start gegaan en is er zoals al vaker een niet verkeerde vijftig procent gescoord. Ditmaal waren de punten anders verdeeld dan tevoren.
Om te beginnen starten we bij Sjoerd, die tot nu toe een erg goed toernooi draait. Hij had wit tegen een op papier sterkere tegenstander, maar gezien de vorige ronden zegt dat bij Sjoerd natuurlijk helemaal niets. Sjoerd kreeg een Caro-Kann tegen zich, wat hij de laatste tijd flink had bekeken. Hij kwam hierdoor ook echter beter te staan, maar dit voordeel vloeide een beetje weg en Sjoerd stond ietsje minder, maar dat was voor beide spelers genoeg om de vrede te tekenen. Wat echter wel apart was, was dat Sjoerd zijn tegenstander op papier sterker was dan mijn tegenstander, maar daar straks meer over.
Bas speelde weer tegen een heel sterke speler, de Duitser Benjamin Rücker, waar ik toevallig de eerste ronde tegen had gespeeld. Bas had de zelfde kleur als dat ik had en was dus iets van plan, maar zijn tegenstander is ook niet gek en speelde iets anders, dwz een Kan in plaats van een Taimanov, hoewel het enigszins op elkaar lijkt. Bas dacht dat hij een pionnetje kon gaan winnen zo’n vijf zetten diep, maar op zet drie had Bas een dubbele aanval gemist die een stuk zou hebben gekost. Bas zag dit nadat hij de eerste zet had gespeeld, ware het niet dat de eerste zet een (in dit geval dus minder tactisch) pionoffer was. Zijn tegenstander schoof dit netjes uit en Bas kon zelfs geen half puntje wegsnoepen.
Wij hebben echter de afspraak dat degene met de meeste punten in de desbetreffende ronde of wanneer er een gelijk resultaat is degene met het beste resultaat het verslag schrijft. En zo moest ik na mijn partij het verslag schrijven. Dit is natuurlijk een goed voorteken. Ik speelde tegen een Fransman, Herve Dubois. Het werd een Najdorf, wat ik thuis op het bord had gehad. Tot zet vijftien was het bekend, maar daarna week mijn tegenstander af, wat ook kon, maar wit kreeg overduidelijk het initiatief. Naar mijn gevoel stond ik tegen gewonnen aan, maar moest ik nog even bedenken hoe ik het af zou maken. Wat echter niet zo mooi was, was dat ik een goede zet dacht te zien en dan dacht ik, dit is wel goed, maar er zijn eventueel nog wat rommelkansjes. Ik speelde dus een andere zet, wat achteraf wat onnauwkeuriger zou zijn. Dit een aantal maal, en dit initiatief was bijna verdwenen. Dit kostte mijn tegenstander echter veel tijd en plots had hij nog maar vier minuten voor nog zestien zetten te gaan. Mijn tegenstander vond waarschijnlijk de druk te groot en gaf na een grote blunder de volgende zet op.
Al met al geen verkeerde dag, maar morgen gaan we natuurlijk weer voor drie punten
Zondag 15 juli
Ronde vier is alweer achter de rug. De eerste die deze keer klaar was, was Sjoerd. Dit duurde precies een half uur. Hij had een klein openingsvoordeeltje, maar zijn tegenstander verdedigde niet goed. Sterker nog, hij liet het al voor de tweede keer dit toernooi afweten om te komen. Nu kreeg Sjoerd een rustdag. Ondanks dat de persoon die de meeste punten scoort van de dag het verslag moet schrijven, hebben we deze keer maar een uitzondering gemaakt.
Daan was als tweede klaar. Hij kreeg veel activiteit voor het door hem geofferde materiaal, maar deed er vervolgens niet zo veel mee. Zijn tegenstandster kwam steeds actiever te staan en Daan kwam daardoor vrij snel verloren te staan.
Ikzelf moest al vroeg in de opening beginnen te denken. In plaats van het verwachte 1. d4 kwam voor het eerst in de afgelopen 20 jaar 1. e4. Na vijf zetten kon ik het niet meer en (mede daardoor) kon mijn tegenstander het niet meer na 6 zetten. Ik speelde de opening beter en kwam actiever te staan. Toen trucde ik mijn tegenstander en stond ik een kwaliteit voor, maar met best veel tegenspel. Toen hij een kwaliteit tegen een pion terugwon en ik dacht dat mijn tegenstander op de zevende rij binnen zou komen terwijl ik ook nog 2 dubbelpionnen had, zijn we tot remise gekomen.
Zaterdag 14 juli
Verlost van de bye
De derde speelronde werd gespeeld op de nationale feestdag, Quatorze Juillet. Boven in het dorp werden er mountainbike-races gehouden maar in het zwembad was het weer rustig met de 180 schakers. Dit was tevens ook de dag dat ik (Bas) van de vreselijke nul verlost werd. De kans op een bye (er zijn 69 deelnemers) is in de volgende twee rondes in ieder geval uitgesloten.
Ik speelde een goede opening tegen een jeugdspeler van twee jaar jonger dan ikzelf ben (hij was geboren in 1998). De opening die deze jongen speelde had ik thuis nog even opgefrist en mijn kennis iets uitgebreid, waardoor ik na een uur spelen al zo’n veertig minuten voorstond. Na het offeren van een pion in de opening, voor wel heel veel spel, speelde mijn tegenstander, in een stelling waarin een fout van zijn kant al snel cruciaal is, twee ietwat onnauwkeurige zetten. Dit resulteerde meteen in een lastige, vrijwel verloren stelling. De tijdnood die erbij kwam kijken was ook niet mis (nog meer dan 15 zetten in 5 minuten). De handdoek werd dan ook na 23 zetten, bij stukwinst van mijn kant, in de ring geworpen.
_pgn_[Event “Vaujany”][Site “?”][Date “2012.07.14”][Round “?”][White “Haver, Bas”][Black “Devoille, Hugo”][Result “1-0”][ECO “B49”][PlyCount “45”][EventDate “2012.??.??”]1. e4 c5 2. Nf3 e6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nc6 5. Nc3 Qc7 6. Be2 Nf6 7. O-O a6 8.Be3 Bb4 9. Na4 Be7 10. c4 Nxe4 11. c5 O-O 12. Rc1 Nf6 13. Nb6 Rb8 14. g3 Rd815. Qa4 g6 16. Bf3 Nxd4 17. Bxd4 e5 18. Rfe1 exd4 19. Rxe7 Ne8 20. Qxd4 Ng7 21.Rce1 Ne6 22. Qf6 Rf8 23. R1xe6 1-0_/pgn_
Sjoerd speelde een scherpe opening en hij maakte het nog scherper, wat achteraf in voordeel was voor zijn tegenstander. Hij miste een vluchtveld van de koning van de tegenstander, waardoor Sjoerd’s aanval niet doorsloeg, maar die van zijn tegenstander wel. Ondanks dat zijn tegenstander maar twee stukken in de aanval had, leed dit toch toch tot mat. Een korte partij (13 zetten). Een nadeel is dat hij nu van zijn 100%-score af is, maar Sjoerd kon wel optimaal genieten van een vrije middag.
Daan kwam in een voor hem onbekende variant van de Najdorf, waarin hij fouten maakte. Hij geraakte in een eindspel met een pion minder, wat hij net kon houden en na 51 zetten werd dan ook in een compleet gelijke stelling de vrede getekend. Ook Daan is nu voorlopig even van de bye vandaan.
Vrijdag 13 juli
Vandaag speelden we de tweede ronde van het toernooi in Frankrijk. Zelf speelde ik tegen de Franse jeugdspeler Valentin Fuhrmann. Na een interessante opening met een aantal pionoffers van mijn kant, won ik een pion. na nog een pion gewonnen te hebben kreeg ik een eindspel op het bord met twee torens, een paard en 5 pionnen tegen twee torens een loper en 3 pionnen. Ik offerde een pion om een eindspel op het bord te krijgen met een toren en 4 pionnen tegen een toren met 3 pionnen. Ik won dat eindspel na nog ongeveer 2 uur spelen en 30 zetten.
_pgn_[Event “Vaujany”] [Site “velserbroek”] [Date “2012.07.13”] [Round “2”] [White “Fuhrmann, Valentin”] [Black “Haver, Sjoerd”] [Result “0-1”] [ECO “D17”] [PlyCount “140”] [EventDate “2012.??.??”] 1. d4 d5 2. c4 c6 3. Nf3 Nf6 4. Nc3 dxc4 5. a4 Bf5 6. Ne5 e6 7. Nxc4 Bb4 8. Qb3 a5 9. e3 c5 10. dxc5 O-O 11. Nd6 Nbd7 12. Nxf5 exf5 13. Bd2 Nxc5 14. Qc2 f4 15. Be2 fxe3 16. Bxe3 Nce4 17. O-O Rc8 18. Rfd1 Qc7 19. Bd4 Bxc3 20. Bxc3 Nxc3 21. bxc3 Qxc3 22. Qf5 Qc5 23. Qf3 Qc6 24. Qb3 Qc2 25. Qf3 Qe4 26. Qxe4 Nxe4 27. Bf3 Rc4 28. Rd7 Nc5 29. Rc7 b6 30. Bd5 Rxa4 31. Rxa4 Nxa4 32. Rb7 Nc3 33. Bc4 b5 34. Bxb5 Nxb5 35. Rxb5 Ra8 36. Kf1 a4 37. Rb2 a3 38. Ra2 Kf8 39. Ke2 Ke7 40. Kd3 Ke6 41. Kd4 Kd6 42. Kc4 Kc6 43. Kb3 Kd5 44. Kc3 Kc5 45. Kb3 Kd4 46. Rd2 Ke4 47. Ka2 Ra7 48. Rd8 f5 49. Re8 Kd3 50. Re6 Kc4 51. Re8 Kb4 52. Rb8 Kc3 53. Rc8 Kd3 54. Re8 g6 55. Re6 Kc4 56. Re8 Ra6 57. Re7 h6 58. Re8 g5 59. Rc8 Kd3 60. Re8 f4 61. h3 Kd4 62. Re7 h5 63. Re8 h4 64. Re7 Ra5 65. Re8 Re5 66. Rd8 Ke4 67. Rb8 Kd3 68. Rb3 Ke2 69. g3 Kxf2 70. gxf4 gxf4 0-1 _/pgn_
Daan moest tegen de Fransman Christophe Gelas. na 15 zetten stond Daan al 40 minuten voor. toen zijn tegenstander een pion weg blunderde kwam Daan in een Toreneindspel met een pion meer. Jammergenoeg gaf hij dit nog uit handen en verloor zo zijn partij.
Bas moest Manuel Valles. in de opening deed Bas een zet verkeerd waardoor jij bedrukt kwam te staan. deze druk voerde zijn tegenstander op waardoor Bas in een verloren stelling kwam te staan. dit uitte zich ook in zijn resultaat.
Ik sta nu op 2 punten uit 2 partijen
Daan staat op een half punt uit 2 partijen
Bas staat nog op 0 punten uit 2 partijen.
Donderdag 12 juli
Zoals velen van jullie al weten, en sommigen wellicht niet weten, spelen we deze zomer voor de derde keer een toernooi in Frankrijk. Het is hetzelfde toernooi als de vorige twee jaren. Het toernooi wordt gehouden in Vaujany, een skidorp in de Alpen. In het toernooi spelen ook de Nederlanders Roger en Olivia Meng en Jorden, Lucas en Pieter van Foreest mee. Bas en Daan spelen in de A-groep (principal) en ik (Sjoerd) speel in de B-groep (accesion).
Ik speelde in de eerste ronde omhoog tegen de Roemeen Dumitru-Marin Fantana. Ik kreeg een Siciliaanse Najdorf tegen me waar hij op de 11e zet afweek van de hoofdvariant. Ik kwam iets beter te staan, maar door tijdnood stond ik een paar zetten later een stuk minder. Hij speelde het daarna niet zo handig waardoor ik in een eindspel een volle pion meer kreeg, die ik kon verzilveren naar winst.
Daan speelde (met wit) ook omhoog tegen de Duitser Benjamin Rücker. Zijn opening ging best goed en hij kreeg een voordeeltje. Hij kon daar een groter voordeel van maken, wat hij ook deed. Zo won hij een pion. Later deed hij een paar onnauwkeurige zetten waardoor hij het pion weer terug moest geven. Even later besloten Daan en zijn tegenstander remise.
Bas speelde (met wit) tegen de Hongaar Kristof Júhasz. Na een snelle dameruil speelde de Hongaar het middenspel beter waardoor Bas in een minder eindspel kwam. Bas hield het nog lang vol (als laatste van de 140 deelnemers) maar bezweek uiteindelijk na ruim 6 uur.