Schaakclub Santpoort

De laatste ronde uit in Beverwijk. Een kort ritje door de tunnel, dan langs het station om Jelle op te halen, om vervolgens ruim op tijd in de Prinsenhof te arriveren. Martin verving Joey. Onze bordvolgorde deze avond was Robin, Martin, Jelle, Bastiaan, Mick en Jonathan. 
Martin kwam met voordeel uit de opening. Hij had het initiatief. Jelle stond minder. Hij had zijn Loper aardig naar voren geposteerd, maar stond 1 of 2 pionnen achter en de compensatie zag ik niet. Jonathan stond gelijk, Mick minder, Bastiaan had een pion voordeel en een actieve stelling. Zelf kreeg ik een spiegelstelling op het bord. Aangezien ik wit had verzuimde ik om daar voordeel uit te halen. Na zwarts rokade besloot ik de remise uit de weg te gaan door niet te rokeren.
Oeps een Dame kwijtgeraakt hoorde ik op het bord achter mij. Het was de tegenstander van Martin die op kon geven. Ze hebben het nog geanalyseerd, maar ook zonder de Dame in de schoot geworpen te krijgen zou Martin een aanzienlijk betere stelling overhouden en daarmee ook de betere winstkansen hebben, 0-1.
Jonathan hapte toe om aan te vallen. Echter de verdediging van zijn opponent was prima en die counterde met een dubbele aanval op Jonathan zijn stukken. Zo stond hij plots een stuk achter en de tegenstander van Jonathan speelde dit netjes uit, 1-1.
Jelle werd ook teruggedrongen en na stukverlies kreeg hij geen kans meer om in de partij te komen. Langzaam viel het doek, 2-1.
Bastiaan speelt een prima seizoen. Ook deze keer wist hij het initiatief te nemen en door kleine voordeeltjes na te streven werd zijn stelling almaar beter. Op de pion voorsprong voor Bastiaan besloot zijn tegenstander om een a-pion te dekken met zijn Toren op a1. Die was daarmee zo passief geworden dat Bastiaan vrijuit kon aanvallen met zijn Toren. Hij speelde de partij degelijk uit tot winst. 2-2. Bastiaan is dit seizoen onze topscorer met 3,5 uit 5.
Mijn besluit om niet te rokeren en aan te vallen met g4 pakte verkeerd uit. g3 was beter geweest. Nu maakte ik een gaatje in mijn verdediging die me een aantal zetten later zou opbreken. Mijn tegenstander wist optimaal te profiteren en speelde me naar een kansloze nederlaag, 3-2.
Mick had een Dame tegen twee Torens, maar Mick zijn pion op e6 was vrij om te promoveren. De Koning van zijn tegenstander stond op h1. Door de ene Toren op g2 te pennen met Dame op e4 moest de andere Toren naar e1 om promotie te verhinderen. maar dan kwam de Dame en zou promotie een volle Toren winnen. Eindstelling zou dan Dame versus Toren zijn en ieder een aantal pionnen, waarbij Mick nog pionnen kon meepakken. Zijn tegenstander zag er geen brood meer in en gaf op. 3-3.
Heren, de competitie is afgelopen, We zijn we precies in het midden geëindigd op de 4e plaats. Al met al een leerzaam jaar en volgend jaar wederom in de 4e klasse. Ik dank jullie allen voor het fijne seizoen en ook de invallers bedankt voor jullie inzet.  
  
 

Geef een reactie