Schaakclub Santpoort

Zaterdag 12 november was voor 10 van onze jeugdleden een lange schaakdag. Eerst rond een uur of acht met auto of trein de reis naar Eindhoven ondernemen, dan 9 (!) potjes rapidschaak met 20 min. pppp om na een lange prijsuitreiking weer de thuisreis, al dan niet met hinderlijke onderbreking bij de Mac te ondernemen om zo tegen tien uur weer thuis te zijn. Leuk, zo'n hobby 🙂

Op het programma stond het Open NK Rapidschaak, een toernooi dat in tegenstelling tot de meeste kampioenschappen niet per leeftijdscategorie, maar per geboortejaar wordt gespeeld.

Nathalie begon haar toernooi niet echt lekker, wat zelfs resulteerde in een bye wegens oneven in ronde 7. Door de laatste 2 potjes te winnen werd ze toch gedeeld 1e meisje (of spreek je in deze categorie al van dame?).

 

 Wim Laurens en Ilias speelden 2 jaar verderop. Wim Laurens wisselde winst en verlies vrij regelmatig af. Met 5.5 punten scoorde hij ongeveer volgens (rating) verwachting. Ilias had een missertje in ronde 3. Hierna kwam hij sterk terug met winst op de nummers 1, 2 en 5 van de plaatsingslijst. In de laatste ronde op het podium ging het helaas fout. Remise was voldoende voor de toernooiwinst, maar hij moest het volle punt aan zijn tegenstander laten. De enveloppe voor de 2e plek was zijn deel.

 Weer twee jaar verder speelden Brian, Daan en Bas. Ook zij moeten in dit verslag worden genoemd, alhoewel ze het toernooi waarschijnlijk liever zouden vergeten. Gewonnen stellingen werden in tijdnood verloren, stukken werden door zetverwisseling in de opening weggegeven, 1 of 2 pionnen voorsprong konden remise toch niet vermijden. De optisch mooie gedeelde 5e plek van Bas en Daan kan niet verhullen dat alledrie de jongens verre van tevreden waren.

.

In 1997 ging het gelukkig een stuk beter. Dave liet daar zien dat het plan eigenlijk heel simpel is. Als je gewoonweg zorgt dat je niet verliest, en af en toe een potje wint, sta je op het einde van de dag met een beker op het podium. 5 remises en 4 winstpartijen leverden hem een mooie 3e prijs op.

Sjoerd is een jaartje jonger, en speelde een zwaar toernooi. Kwam als nr 5 de nummers 1, 2, 3, 4 en 6 tegen van de plaatsingslijst. Speelde tegen hen vaak goede partijen, maar had ook hier last om gewonnen stellingen in tijdnood te winnen, en wist deze af en toe ook te verliezen. Gelukkig voor hem scoorde hij wel steeds het volle punt tegen tegenstanders die lager op de lijst stonden.

Jelle was debutant op dit toernooi. Vermaakte zich tijdens de ronden door prima met superschaak. Maar ook met de gewone stukken schaakte hij super. Als 23e geplaatst in een veld van 29 kinderen die nog net in de vorige eeuw waren geboren wist hij 5.5 punten bij elkaar te schaken, waarbij hij geen ontzag toonde voor tegenstanders met vier- of vijfhonderd ratingpunten meer. Ruim 3 punten overscore brachten hem op een erg mooie 9e plek

 Cheryl is de laatste in dit verslag. Maar dat zegt niets over haar score. Met 6.5 punten werd ze samen met Ilias topscoorder van Santpoort. Helaas net niet genoeg voor de top 3 voor de verenigingsprijs (Santpoort werd 4e), maar met zowel een beker als 1e meisje als een beker voor haar 5e plek in de totaalstand mag ze niet klagen.

Foto's zijn van Frans Peeters en Ad Bruijns

Alle uitslagen en standen op de toernooisite .

Geef een reactie