Schaakclub Santpoort

De zevende ronde gingen we op weg naar Zaandam voor de uitwedstrijd tegen ZSC HWP combinatie.
Beide teams kennen elkaar want vorig jaar hadden we elkaar ook getroffen. Aanvankelijk schatte ik de kansen na een uur of twee gelijk in, maar toen Dave vanuit een bedenkelijke stand een vol punt wist te creëren begon het duidelijk te worden dat Santpoort de beste kansen zou hebben. Echter de laatste vier borden van Santpoort -waar ik zelf ook een flinke bijdrage aan leverde- zaten te knoeien en morsten de nodige (halve) punten. Toch kwam de overwinning niet in het gevaar door goed optreden van bord 1 tm 4.

Dave kwam niet zo lekker uit de opening. Maar wist ruimte aan de koningsvleugel te creëren. Vervolgens offerde Dave een stuk om een aanval op te zetten. De tegenstander wist dit niet juist te pareren en moest zijn dame teruggeven om mat te voorkomen. 

Ingmar speelde met wit aan bord 1 tegen Frank Tijdeman, Frank kwam niet helemaal goed uit de opening en wit leek te profiteren met Lg5. Nadat zijn tegenstander veel tijd had gebruikt en inmiddels nog maar 5 minuten op de klok had, wist hij met zijn koning te ontkomen. Dat was ook het moment dat al het gevaar uit de stelling was, en wie zou forceren zou in het mes lopen, uiteindelijk kwamen beide spelers remise overeen. 

Mick had een tegenstander die zijn openingskeuze niet aan zag komen en wist hem al snel iets terug te drukken; als gevolg daarvan gaf zijn tegenstanders zelfs materiaal op, hopende om zijn ontwikkelingsvoorsprong in plaats daarvan te gebruiken. Helaas lukte het Mick niet om goed zijn ontwikkeling af te maken en kwam hij zelfs even slechter te staan; gelukkig voor beide spelers bleek er uiteindelijk een eeuwig schaak in de stelling te zitten waardoor het punt gedeeld werd.

Peter speelde met wit een scherpe opening. Zijn tegenstander vergiste zich in de opening en Peter kon een volle Toren winnen voor wat vage kansen. Dat besloot hij ten onrechte niet te doen. Hij koos ervoor om de partij wat gebalanceerder te houden. Maar zijn tegenstander speelde actief, niet correct, maar dat deed er niet toe. Zwart offerde een stuk, wit vond de weerlegging niet en moest zich te tevreden stellen met eeuwig schaak.

Menno speelde met wit een pot waarin hij altijd een lekker plusje had. Toen ook nog eens kon worden afgeruild naar een volledig gewonnen eindspel leek het over voor de tegenstander. Echter gaf Menno een beslissende vrijpion zomaar weg en kwam een remisestelling op het bord. Remise kon niet meer worden afgewend.

Hans kwam met zwart wat passief uit de opening. In een totaal gelijke stelling (0,00) gaf hij de meest essentiële pion van zijn stelling weg. Daarna werd het handig door wit uitgeschoven. 

Martijn schrijft het volgende over zijn partij: Mijn tegenstander speelde een vrij passieve opening waardoor ik gemakkelijk uit de opening kwam. In het middenspel sta ik de volgens de engine duidelijk beter. Nadat mijn tegenstander op zet 12..Pfg4? speelt staat is het al theoretisch verloren voor zwart. Ik speel een tijdje goed, maar uiteraard niet te lang. Op zet 30 offer ik incorrect een kwaliteit, er ontstaat een ontzettende rommel op het bord waar zwart zelfs een moment gewonnen heeft gestaan. Gelukkig speelt mijn tegenstander het ook niet optimaal waardoor er uiteindelijk een gelijk loper eindspel op het bord komt. Zelf had ik het idee dat ik duidelijk beter moest staan maar de computer taxeert het als 0,00. Iets te rooskleurig getaxeerd dus. Mijn tegenstander speelde het echter niet nauwkeurig en verloor al snel diverse pionnen en de partij.

Rob speelde met zwart op bord 4 tegen Edwin Woudt. Een scherpe opening kwam op het bord waarbij wit lang rokeerde en zwart kort. Dat betekent vuurwerk! Beiden zetten de pionnen naar voren om een koningsaanval op te zetten. Zwart leek eerder, maar wit kon pareren. Daarna kreeg wit het initiatief en had op een moment kunnen winnen. Zag het niet en speelde zelf een paar onnauwkeurige zetten totdat een blunder volgde. Zwart wint een pion. Een technische fase brak aan waarbij beiden de zwartveldige loper hadden en een doos pionnen. Wit heeft nog een kans gemist op remise, daarna schoof Rob het vakkundig uit.

Geef een reactie