Schaakclub Santpoort

Santpoort mocht op weg naar Zaandam om deze keer tegen het 1e team van ZSC Saende aan te treden. Een op papier iets sterkere tegenstander dan ons 1e team. In de 1e ronde wonnen we van hun 2e team met 6-2, maar dat team was beduidend zwakker, wat ook logisch is. Maar na een paar uurtjes spelen begon het al snel duidelijk te worden dat Santpoort niet alleen ging winnen maar ook met grote cijfers. Het werd opnieuw 6-2.
Jan was – zoals gewoonlijk- supersnel klaar en ook met een punt. Hij kwam met zwart prima uit de opening. Even later kwam er een eindspel op het bord met wit geïsoleerde randpionnen. Zoiets kan een middagje duren om uit te melken. Niet bij Jan. Half uur later en klaar. Ook Menno ging als een trein en had meer dan wind mee uit de opening en Wim die naast mij zat, zag ik een Loper verstoppen op h7 en ik begon mij al wat zorgen over zijn stand te maken toen ik wit d3?? zag spelen. De witspeler vertrok van zijn bord, Wim naam weer plaats, nam tien minuten de tijd om alles door te rekenen en haalde toen het Paard op, op e5 via ..Da5 schaak. Daarna schoof Wim het prima uit.
Santpoort inmiddels veilig met 8 matchpunten dus dat is prima. Laten we zien wat de spelers zelf over hun partij schrijven.

Hans kwam met wind mee uit de opening en kwam al snel erg prettig te staan. Het lukte alleen net niet om het voordeel ook in winst om te zetten (0,5).

Wim kreeg na een wat moeizame opening zomaar een stuk cadeau.  De witspeler probeerde het daarna nog wel maar het overwicht van een stuk was te veel van het goede (1).

Menno speelde een lekker potje. Hij kende de theorie niet, maar speelde een beetje op gevoel en kreeg een prettige stelling met alle stukken gecentreerd en veel kansen op koningsaanval. Uiteindelijk liet de tegenstander zijn Dame insluiten waardoor de stukken snel weer in de doos konden (1).

Jan kreeg een omgekeerde Leeuw tegen zich. Beide spelers speelden snel, maar de witte stand was na de Dameruil al niet fijn meer en werd per zet slechter. Het eindspel was voor wit niet meer te houden (1).

Aan het vierde bord speelde Rob met zwart tegen Hans Galjé. De opening werd door beiden snel gespeeld totdat zwart met b5 Hans in de denktank zette. Wit antwoordde heel solide en beiden manoeuvreerde de stukken naar betere velden. Het tijd keerde toen zwart z’n mooie loper tegen een paard opgaf om de druk op de eigen geïsoleerde pion te verminderen. Wit komt gewonnen te staan. Op één moment heeft zwart een moment gehad het gelijk te maken maar zag het niet. De tactische trucs die in de stand kwamen werden nauwkeurig door wit gezien en het mat volgde niet veel later (0).

Wim Laurens schrijft het volgende:
Op het gevoel speelden mijn tegenstander en ik een gelijkwaardige partij, waar hij door het tempo-voordeel van wit goed het overwicht wist te behouden. Het kostte me veel tijd om de stand te balanceren, en met 3 minuten voor 12 zetten bood ik in gelijke stand remise aan. Ik voelde ook aan dat de energie wel een beetje op begon te raken. Vanwege de toenmalige tussenstand werd er doorgespeeld door mijn tegenstander. Hij ruilde wel meteen af naar een dame eindspel, en besloot alsnog remise aan te bieden. Dat was precies het verkeerde moment voor een aanbod, want bij hem was duidelijk ook de tank leeg. Met een pion en de dameruil die ik toen cadeau kreeg kon ik het makkelijk uitschuiven dus werd er vrijwel meteen opgegeven (1).

Martijn kwam prettig uit de opening. Had een klein voordeeltje tot mijn tegenstander in het middenspel een paar onnauwkeurige zetten speelde en verloren kwam te staan. In de gewonnen stelling offerde ik een kwaliteit (wat correct was) maar mijn vervolg niet. Mijn tegenstander kon op een moment afwikkelen naar een volgens de computer gelijk eindspel (al had ik het idee dat wit het zeker nog kon proberen) maar in plaats daarvan liet hij zich mat in 2 zetten (1).

Peter kon een drukstelling opbouwen vanuit de opening en het voordeel leek zich steeds verder uit te bouwen. Maar zijn tegenstander verdedigde zich zeer goed op de vierkante centimeter (een teamgenoot van hem had het over het ‘Twee-rijensysteem’ 😊. Beide spelers verbruikten veel tijd. Peter liet een paar kansrijke mogelijkheden achterwege en toen zwart sterk met …f5! Kwam in wederzijdse tijdnood was het kantelpunt bereikt. Het was zwart die het initiatief nam, zelfs gewonnen kwam te staan en zelfs in de eindstand waarin Peter remise aanbood stond zwart zeer goed. Beide spelers zullen gemengde gevoelens hebben over het resultaat (0,5).

Geef een reactie