Schaakclub Santpoort

Afgelopen maandag (4/2/2008) was de match ZSC Zaende 5 – Santpoort 4. We hebben deze partij met een nipte overinning van 4 1/2 – 3/1/2 kunnen winnen.

Menno pakte het eerste punt. Vanaf het begin had hij het initiatief in het spel. Zijn tegenstander had geen goed weerwoord. Het initiatief van Menno leidde eerst tot een voorsprong van een stuk. Vervolgens wit hij ook de partij naar zich toe te trekken (0-1 voorsprong).

De tegenstander van Aad was het adagium: sla nooit met de dame op b7 vergeten. Hij deed het wel. Aad opende met succes de jacht op de koningin van de tegenstander. Zijn partij was ook gewonnen. (0-2).

Nico had een partij waar weinig stukken van het bord zijn geslagen. Uiteindelijk waren de pionnen tegen elkaar geschoven en was remise de logische uitslag. (1/2 – 2 1/2).

Ton wist in zijn partij een open lijn voor zijn torens te creëren met een aanval op de pion van zijn tegenstander. De lopers had hij ook op velden staan waar ze actief ondersteuning konden bieden. Vanuit deze opstelling zette hij een aanval in op de koningsvleugel die succesvol werd afgerond. (1/2 – 31/2). .

Bastiaan Eisses had in zijn 1e competitiepartij geen succes. Als snel in de partij stond hij een stuk achter. Ondanks dat wist hij nog een aanval op de koningsvleugel op te zetten wat zijn tegenstander tot verdedigen dwong. De voorsprong van een stuk bleef echter in stand en gaf uiteindelijk de doorslag (1 1/2 – 3 1/2)

Toen waren nog 3 partijen bezig. Mick had halverwege de avond veel meer tijd verbruikt dan zijn tegenstander en stond onder druk. Voor Leo was hetzelfde van toepassing. In de partij van Fred hadden beide spelers de aanval gekozen met matdreigingen. Fred moest uitrekenen of een koningsaanval tot schaakmat zou kunnen leiden.

Een gelijk spel (of meer) leek nog niet zeker binnen. Echter Mick kon zich aan de druk onttrekken. Hij kon het initiatief overnemen. Hij proefde de kanteling in de partij, deed de juiste zetten en zette zijn tegenstander onder druk. Uiteindelijk wist hij te winnen met een fraaie aanval. Dat betekende 1 1/2 – 41/2. De overwinning was binnen.

Ondertussen had Fred besloten de mataanval in te zetten. Hij kon hem echter net niet afmaken. Toen de aanval stokte nam de tegenstander het over. Die kon het wel afmaken. (2 1/2 – 4 1/2).

De tegenstander van Leo had al vrij vroeg een loper op de diagonaal a8-h1. Deze loper ondersteunde een aanval op de Damevleugel. De tegenstander wist een pion voorsprong te verkrijgen. Door afruil kreeg hij een vrije pion op de a-lijn. Uiteindelijk kon promotie op a8 niet meer worden tegengehouden. Dat bepaalde de eindstand op

3 1/2 – 4 /12.

Vanwege werk of vakantie konden we maar beschikken over 6 basisspelers. Het leek er even op dat we maar met 6 man naar Zaandam konden gaan. Op het laatst konden we toch een beroep doen op 2 invallende jeugdspelers. Dankzij hen waren we toch compleet.

Zonder hun deelname zouden we op twee borden in elk geval 0 punten hebben. Met hen hadden we kans op meer. Zouden ze verliezen dan was niet erg; zouden ze een (half) punt halen dan zou het heel mooi zijn.

Bastiaan heeft (op bord 5) zijn best gedaan maar heeft het niet gered. Mick heeft het volle punt binnengesleept wat mede heeft bijgedragen aan de winst met de laagst mogelijke score. Heren bedankt voor jullie deelname.

Nu nog één wedstrijd te gaan tegen Krommenie. Als dat team hun resterende wedstrijden ook wint zal in die match bepaald worden wie zich kampioen mag noemen. Dat is 4 april 2008.

Leo Kruisselbrink

Geef een reactie